יעאד

יעאד

מרחב תצוגה, מחקר ועיון אודות התרבות הפלסטינית בחיפה

הגלריה לאמנות בבית הגפן גאה לחנוך את יֻעַאד* – מרחב חדש לחקר התרבות הפלסטינית בחיפה. מרחב זה יכלול תצוגה מתחלפת של יצירות אמנות, מפות וצילומים המתייחסים לנושא מזוויות ותקופות שונות, ספרייה קטנה לרשות הציבור וכן תכנית ציבורית ענפה שתכלול ערבי עיון והקרנות לאורך השנה.
נקודת המוצא למרחב זה היא שנת 1948 וההשפעה ההרסנית שנודעה לה על החיים והתרבות בערים פלסטיניות רבות, ביניהן חיפה. בעקבות הנכבה, חיפה השתנתה כליל, כפי שהשתנו ערים וכפרים למאות בכל רחבי הארץ. "העיר הפלסטינית נמחקה פיזית, חברתית ותרבותית.... ערים כמו יאפא (יפו), חיפא (חיפה) ואלקודס (ירושלים) היו נתונות בעיצומו של תהליך עיור שבא לידי ביטוי בפריחתם של מרחבים ומוסדות אורבניים, כגון עיתונות, בתי קולנוע, תיאטרון... איגודים מקצועיים, אגודות ועוד".**
ביעאד נעסוק בחיפה שלפני 1948 ולאחריה, ונבחן את השינויים מרחיקי הלכת שעברה התרבות הפלסטינית בעיר לאורך השנים. עוד נבחן כיצד השפיעו שינויים אלה על התושבים היהודים והפלסטינים שחיו ביחד ולחוד בחיפה. במקביל, מרחב בינתחומי זה ישמש גם לדיון על הנעשה בעיר כיום. יֻעַאד איננו מוזיאון היסטורי או אתר מורשת, אלא מקום חי, שמפגיש בין זכרונות אישיים, מחקרים, עבודות אמנות, וחוויות תושבים מהעבר וההווה, בתקווה לעתיד אחר.
 
* ב"אופסימיסט", רומן הביכורים של אמיל חביבי שיצא לאור ב-1974, מסופר על אהובת נעורים שנעלמה, שגלתה, יֻעַאד. כפי שמעיר מתרגם הספר לעברית אנטון שמאס, המשמעות המילולית של המלה היא "הדרן", אלא שבספר מדובר בשם פרטי הנגזר מהשורש "ע-ו-ד", ובעברית "ש-ו-ב".
** "לא פה, לא שם: לאן נעלמה העיר הערבית?",  הימת זועבי, שיחה מקומית , 14.2.2017.

אוסף ד"ר ירמיהו (ירי) ושושנה רימון, מוזיאון העיר, חיפה
נשמח לשמוע ממך
איך מגיעים אלינו